Drage profesorice i profesori,
nadam se da ste dobro i da sve kod vas teče prema planu. U prethodnom periodu imali smo priliku zajedno prolaziti kroz kurs posvećen razvoju interaktivnog sadržaja korištenjem open source alata. Veliki broj vas je već uspješno završio sve aktivnosti predviđene u tom kursu, na čemu vam iskreno čestitam. Također, svjestan sam da jedan dio vas još uvijek prolazi kroz pojedine module i zadatke. Kao što sam ranije najavio, pristup kursu neće biti zatvoren, tako da svi koji eventualno kasne i dalje mogu u narednom periodu završiti preostale aktivnosti i doći do samog kraja programa.
U skladu s dinamikom projekta i narednim planiranim aktivnostima, želim vas obavijestiti da je od danas na platformi dostupan novi kurs pod nazivom „Integracija vještačke inteligencije u obrazovanje – mogućnosti, izazovi i praktične primjene“.
Sam naziv kursa već nagovještava vrlo zanimljiv i savremen sadržaj. Siguran sam da ste mnogi od vas već imali priliku susresti se s različitim AI alatima ili ih čak koristiti u svakodnevnom radu, a kroz ovaj kurs ćemo pokušati dodatno produbiti razumijevanje njihovih mogućnosti i načina primjene u obrazovanju.
Kurs možete pronaći na početnoj stranici PRONAS platforme, gdje mu možete odmah pristupiti. Od danas vam je dostupan prvi modul, koji služi kao uvod u temu i daje pregled načina rada kroz cijeli program. Nakon toga, svakog narednog petka bit će vam omogućen pristup novom modulu, kako biste postepeno prolazili kroz sadržaje.
Na osnovu iskustva iz prethodnog kursa, kao i povratnih informacija koje ste podijelili kroz evaluacijski upitnik, stekao sam utisak da je broj zadataka u prvom programu za neke od vas predstavljao dodatno opterećenje. Upravo zbog toga sam u ovom kursu odlučio smanjiti broj zadataka, kako bi vam proces učenja bio jednostavniji i fleksibilniji, a istovremeno omogućio kvalitetno usvajanje novih znanja.
U svakom modulu pronaći ćete uvodni video, u kojem objašnjavam ključne ideje modula i dajem smjernice za rad. Naravno, kroz povratne informacije na vaše aktivnosti i zadatke potrudit ću se da vas podržim i pomognem gdje god bude potrebno.
Radujem se nastavku zajedničkog rada i vjerujem da će vam sadržaji iz ovog kursa biti korisni i inspirativni u vašoj nastavnoj praksi.
Srdačan pozdrav.